Fackets nolltolerans är inte demokratisk

Första maj är under ett valår startskottet för valrörelsen. LO distriktet lyfte i Nässjö-appellen fram hur viktigt det är att alla barn får stöd med läxläsningen efter skoltid. I mångt råder mellan Landsbygdspartiet oberoende och LO stor samsyn om arbetsmarknaden och att där ska råda trygghet, ordning och reda med svenska kollektivavtal. Men så den 16/5 kom nyheten i SR P4 Västerbotten att SEKO petar en aktiv förtroendevald därför att hon i kommande val kandiderar för Kristdemokraterna.

Efter att ha varit i Nässjö första maj upplever jag att arbetarrörelsen mobiliserar sig ordentligt med LO. Socialdemokratin som rörelse har kört fast. De är ödelagda av Miljöpartiet samt realiteten av bensinpriset över 16 kr/l. Det återstår i S synsätt en väg hålla sig vid makten – facklig politisk samverkan. Problemet är att många av fackets medlemmar inte vill rösta på S. Nolltoleransen mot medlemmar med andra politiska åsikter än S hör faktiskt inte hemma i en demokrati.

Det är dags för ilskna över detta att rösta mot hela LO-etablissemanget med sitt tjänstepensionskapital! Nyligen gjorde jag en översyn av marknaden och fann att Handelsbanken som satsat enormt mycket mer än alla de andra bankerna på att hålla igång den lokala kontorsrörelsen, alltså gynnat landsorten, erbjuder väldigt fina villkor. De har inte stökat med regeringen om bankskatten och politiken som förs i landet. De har hållit en bankmässig låg profil som de förtjänar viss utdelning för!

Handelsbanken vill vara kvar med huvudkontoret i Sverige. Det är enkelt att byta sin förvaltare av tjäntepension hos Fora. Man behöver inte byta bank. Det finns bra alternativ till LO hos fler aktörer än Handelsbanken. Sättet LO i desperation med S undergräver människors frihet att delta i det politiska livet bör få någon ekonomisk konsekvens som blir kännbar i LO-borgen!

Mikael Sterner (LPo), Sävsjö

Publicerad: Smålands Dagblad / Vetlanda Posten 2018-05-23

Publicerad: 2018-05-26