Omotiverat stort fokus på Facebook

Sociala medier och i synnerhet Facebook upptar rätt mycket tid i människors vardag. Många svenskar vill lämna Facebook. Misstron grundar sig på människors oro över sitt privatliv och de kritiska utfrågningar som sker i USA:s kongress av företaget.

Men det har blivit ett omotiverat stort fokus på Facebook. Samhället borde diskutera övervakning. Faktiskt att vi långt innan Facebook gav upp mycket av vårt privatliv.

Ta bara en sådan sak som bankkorten. Banktjänstemän kan sitta och följa hur en kund tar sig från ett kafé och vidare till en restaurang under dagens lopp. De kan om de vill kartlägga en kunds hela liv och rörelsemönster.

Att vi får behålla kontanterna, är på samma sätt som att Facebook behöver regleras mycket hårdare en viktig del i att upprätthålla privatlivets helgd.

Lösningen är alltså inte att försöka stänga av oss själva från det digitala samhället. Den som funderar på att logga ut för gott från Facebook kan reflektera över att tjänsten har 2,1 miljarder användare världen över.

Det är också viktigt komma ihåg att de kritiserade skräddarsydda annonserna på Facebook numera förekommer över praktiskt taget hela webben. Tekniken som styr annonserna är allmänt tillämpad.

Det är viktigt att vara medveten om hur allt det man gör i dagens IT-samhälle kan registreras. Vi ska som medborgare kräva att kontanterna som betalningsalternativ kvarstår. Det måste vara upp till var och en att bestämma hur mycket man vill dela i IT-samhället. Kontanterna har funktioner bortom att stödja människor som befinner sig i det digitala utanförskapet.

Det är inte kriminellt att vilja betala för något med kontanter och här måste grundsynen på kontanterna i Sverige radikalt ändras. På samma sätt som Facebook-debatten handlar kontanternas bevarande om allas vår rätt till ett tryggt privatliv.

Mikael Sterner (LPo), Sävsjö

Publicerad: Smålands Dagblad / Vetlanda Posten 2018-05-02