Yrkesutbildningar viktiga för framtiden

Med patriotism och större politiskt inflytande från den amerikanska mellanvästern rapporterar Wall Street Journal 13/8 om att USA:s arbetslöshet ligger på 50-årslägsta 3,9 procent. Artikeln handlar om att industri- och yrkesutbildningarna är tillbaka. Ödesfrågan även för Sävsjö kommun är att få fart på allting industrirelaterat, eftersom det är sådant som ungdomar kan försörja sig på, bo kvar här och låna till hus på.

Wall Street Journal belyser riskerna med långa universitetsutbildningar och att de som går dem dras med studieskulder. Under 80-talet tänkte man mycket i banor om att alla skulle förberedas för högskola och i den processen försvann både yrkes- och lärlingsutbildningar.

Men nu tar USA ett steg tillbaka, synen på traditionella industrijobb ska värderas upp och alla ska heller inte gå på högskola. Inga jobb skeppas iväg utomlands och där det behövs lägger man en tull och skyddar inhemsk produktion! Man inser alltså att det här med marknadsliberal frihandel har nått vägs ände. Detta pläderade presidentkandidat Pat Buchanan för redan under 90-talet och nu har verkligheten kommit i kapp.

Man satsar ordentligt på gymnasiet med ämnen som IT, ingenjörsvetenskap och svetsning. Vissa kärnämnen som språk och matematik måste också läsas, för högskolebehörighet.

För Sävsjös del gäller få tillverkningsindustrin som finns på orten att växa och anställa. Sävsjö Industribyggnaders segdragna rättsprocess med Clemondo har sänt fel signaler om näringslivs- och etableringsvänlighet. Utvecklingen som blivit är tråkig för Rörvik. För detta har Socialdemokraterna ett ansvar eftersom att de har haft ordförandeposten i Sävsjö Industribyggnader. Det vill till att rappa på och få uppgörelser och undvika dålig PR för en liten kommun!

Landsbygdspartiet oberoende belyser allt kan inte vara ett enda ”tillsammans”. Det finns faktiskt ibland olika sätt att se på utmaningar och vilken riktning en kommun skall ta. Oppositionen måste bli mycket mer aktiv och tydlig med vad den vill åstadkomma under kommande mandatperiod. De som suttit på samma position över 8 år bör ju också tänka över sin framtid!

Tillverkningsindustrin och industriprogrammet på gymnasiet bedömer LPo som strategiskt mycket viktiga och stommen i Sävsjös framtid. Vi har i tidigare sammanhang lyft yrkesutbildningar inom de gröna näringarna.

Mikael Sterner (LPo), Sävsjö

Publicerad: Smålands Dagblad / Vetlanda-Posten 2018-08-18