En presentation av oss i partistyrelsen.

 

Erika 2017-04-22Erika Sörengård, partiordförande

Född 1971, från Ervalla, Örebro kommun.
Vår partiordförande sedan april 2016, samt ordförande för LPo Örebro län.
Erika är utbildad Trädgårdsmästare och har haft egen entreprenadfirma i många år. Senaste åren har hon arbetat på Hasselfors Garden AB. Hon och hennes familj med man och tonårsbarn bor på landet och driver ett litet lantbruk på hobbynivå med några djur av olika slag.
Erika är en positiv och engagerad person som startat upp ett antal föreningar, manifestationer och projekt för landsbygden, bl a grundade hon Landsbygdsupproret, och 2015 hamnade hon på plats 3 på Lands lista ”Årets Lantis”  samt rankades som en av 10 svenskar som påverkade mest i Landsbygdsfrågor. Hennes ledord är att man måste våga försöka förändra, och att man aldrig får ge upp!
Några av de frågor som ligger extra varmt om hjärtat är svenskt lantbruk med dagens orättvisa import samt att få ut kunskapen och förståelsen om hur landsbygden fungerar och varför den är viktig för hela landet.
Kontakta Erika på ordforande@landsbygdspartiet.org

 

160409 PierreSPierre Ländell, vice ordförande

 

 

160409 MagnusSMagnus Malmsten,  politisk partisekreterare

Jag har en bakgrund inom försäljning och marknadsföring mot industri, i synnerhet skogsindustrin både inom och utom Sverige. Har studerat marknadsekonomi på RMI Berghs. Född, av en händelse, i Göteborg men är uppvuxen i Stockholm. Sedan ett par år är jag verksam på Bergshamra Såg och Snickeri.

2005 flyttade vi från Värmdö till Bergshamra, strax söder om Norrtälje. Min fru Christina och jag har två barn. Jag gillar att vistas på sjön och jagar så ofta som möjligt.

Jag brinner för landsbygdsfrågor och ser alla människors lika värde som en självklarhet. Vad gäller livsmedel anser jag att den mat som vi importerar, skall underkastas samma regelverk som våra bönder arbetar under. Landets självförsörjningsgrad måste öka. Idag ligger den på knappt 40 %. Jag är emot GMO-produkter. Så länge forskningen på området inte är eniga om faror/fördelar skall vi avvakta med dessa produkter.

Vår rovdjursförvaltning har gått helt överstyr och anser att vargprojektet inte har någon plats i vår kulturbygd.

Fler och fler viktiga beslut som rör vårt land beslutas numera i Bryssel och inte i vår Riksdag. Det anser jag, och partiet, vara fel och arbetar för ett utträde ut Unionen. Jag vill att mina barn skall ha möjlighet att, i demokratisk ordning i vår Riksdag besluta om Sveriges framtid.

Magnus Malmsten
070-663 37 81
magnus.malmsten@landsbygdspartiet.org

 

Tjern Inga Wall, administrativ partisekreterare

 

 

 

 

 

 

 

 

160409 ThomasSThomas Andersson, kassör

Thomas Andersson, bor på en gård utanför Torup i Hallands inland.
Tillsammans med min hustru driver vi en yrkesbiodling och ett mindre skogsbruk.

Har tidigare varit verksam inom verkstads, IT, och reklambranschen.
Under många år varit delaktig i olika sammanhang med landsbygdsanknytning.
Är kassör i riksorganisationen sedan partistarten 2010.

Extra viktiga frågor för mig.
Att allvaret i hoten mot landsortsamhällenas framtida utveckling finns på riksdagens agenda.
Att Sverige har en betryggande egen energiförsörjning med ett likformigt pris i alla regioner.
Att statsmakten förenklar för småföretagandet, landsortens drivande faktor och kraftkälla.
Att byskolorna och de mindre skolorna på landsbygden skyddas mot nedläggning.
Att lanthandel, småbutiker och mackar värnas i landsorten.
Att den otyglade vindkraftsutbyggnaden hårdare regleras.
Att telefon och internet finns och fungerar bra i hela riket.
Att det finmaskiga vägnätet underhålls och utökas.
Att pensionärernas livsvillkor inte försämras.

Framtid och rättvisa för landsortens folk

 

160409 ClaesSClaes Littorin

 

Claes Littorin 49 år. Lantbrukare, Bladåker, postadress Knutby, Uppsala kommun, Uppland, Sverige, Europa, Världen.

Tidigare politisk bakgrund som kommunfulmäktigeledamot för M i Uppsala 2002-2011. Ett uppdrag som var roligt i opposition, men inte lika kul i majoritet, då man tvingades stå för samma landsbygdsavvecklande storstadspolitik som S förde när de styrde.

Därför slutade jag politiskt, men nånstans fanns den där glöden med samhällsengagemang kvar och nåt år efter avhoppet fick jag nys om Landsbygdspartiet oberoende, dåvarande Landsbygdsdemokraterna. Och kände direkt att här hör jag hemma! Kontaktade Anders Carlsson och pratade lite några gånger om att dra igång en kommunavdelning. I slutet på november kom så tändvätskan för att dra igång, Uppsala kommun skulle dra ner på beredskapsstyrkan på de tre deltidsbrandkårer längst ut i kommunen.

Vi drog igång med buller och bång , fick ett fantastiskt mediagenomslag och är nu en i allra högsta grad aktiv lokalförening till LPo riks. Det här var som ni förstår ingen enmansshow och jag har haft enormt stor glädje och hjälp av alla mina kreativa och ambitiösa kompisar i Uppsalastyret.

Som jag ser det är vårt ”tilläggsnamn” oberoende väldigt klokt. Trots tidigare M-bakgrund ser jag vårt parti som en gemensam samlingsplats för alla er som precis som jag insett att när det gäller landsbygdspolitik så är det inget som intresserar något av de nu etablerade riksdagspartierna. Dessutom är skillnaderna i åsikter bland landsbygdsbefolkningen i princip obefintliga när det gäller vad man tycker är viktigt i bygden, oavsett höger eller vänsterideologi.

Kort om mig själv då. Kan uppbåda väldigt mycket energi och vara envis till tusen om det är något jag verkligen vill och tror på. Vill sporra och peppa folk som står på startlinjen, men aldrig sticker iväg. Ställ Dig frågan, vad har jag att förlora? Oftast inget mer än lite tid. Vad har jag att vinna? Allt naturligtvis, bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge! Jag har alltid nära till skratt. Har en i grunden väldigt positiv grundsyn, tror gott om folk tills de bevisat motsatsen och då är jag inte snäll och glad längre.

Kan inte peka ut någon av partiets frågor som viktigare än nån annan. Nästan allt vävs samman och är ett måste för att vi ska kunna häva den utarmning av landsbygden som pågår i Sverige nu och har gjort det under väldigt lång tid oavsett styre.

Jag hoppas kunna vara en kreativ och driftig person i arbetet med att leda partiet, det är väldigt hedrande att ha fått den här förmånen och jag lovar att göra mitt bästa. Men familj och arbete får inte bli lidande mer än nödvändigt. Häng med oss i styrelsen nu och gör vad ni kan för att sprida partiets budskap, såväl till vänner och bekanta, men kanske framförallt genom att skriva debattartiklar och insändare i partiets namn. Syns man inte, så finns man inte! Vi kör nu, från en promille till fyra procent :-)

Jag hade också nöjet att vara sommarpratare i Radio Roslagen Klicka här för att lyssna

 

160409 Pia-MariaSPia-Maria Johansson

Född och uppvuxen i Nora 3,5 mil norr om Örebro i bergslagsskogarna. Är sambo och har tre barn 24, 20 och 17 år. Är utbildad socionom och KBT- terapeut steg 1. Arbetar i Örebro kommun just nu i ett tvåårigt projekt som placeringssamordnare. Det innebär mycket kontakter med behandlingshem, socialsekreterare och även representation i upphandlingssammanhang. Tidigare har jag arbetat framförallt med, narkotikaproblem, ungdomar i riskzon och introduktion av kvinnor på ”öppna arbetsmarknaden” som av en eller annan orsak stått långt från arbetslivet Här även innan jag utbildade mig på 70 talet fuskat som lärarvikarie, förskolelärare och studiecirkelledare.

Skulle nog säga att jag har mina rötter i landsbygden, då min “ursprungsfamilj” hade sina rötter i landsbygden och jägarkåren. Landsbygdsfrågor är något jag vuxit upp med och sett hur det förändrats sakta men säkert. Har sedan barnsben varit intresserad av hästar. Var som tonåring med och startade en privat ryttarförening som fick en hel del uppmärksamhet lokalt (på ett positivt sätt) Har även jobbat lite som instruktör för mindre barn.

Har ett förflutet i Riksförbundet ett narkotikafritt samhälle under 80 talet. Politisk intresserad ”på riktigt” blev jag när våra barns skola, en kooperativ friskola hotades av kommunen i form av att man skulle minska skolpengen dramatiskt. Det ledde till en strid under tre år där vi i skolan gick segrande ur striden. Detta var under den tid då flera friskolor var hotade av nedläggning pga att kommuner betalade ut minimal skolpeng. Kort därefter reglerades skolpengen till friskolorna.Tyvärr finns det idag nya problem både i skolan och i vårdsverige som gör att jag ser behov av nya regleringar . Dessa regleringar handlar inte om att friskolorna ska kunna överleva som det gjorde då….nu handlar det om att vinst inte ska gå före kvalitet.

Engagerade mig i C för ca 9 år sedan, suttit som ersättare i kommunfullmäktige, och ordinarie i socialnämnd och ersättare i BUN. Varit ordförande i lokala avd för C i Nora, men upplever att de på riks svikit sina ideal och kärnväljare till förmån för stora staden och har därför valt att kliva av 2012 efter “Idéprogrammet” Jag har tackat nej till att stå på rikslistan för LPo då jag tycker mig ha fullt upp med de kommunala frågorna däremot anser jag det viktigt att partiet antar en inriktning i olika frågor så vi kan svara när våra väljare frågar vad vi tycker. Det gör även att vi kan ställa frågor och argumentera med de övriga partierna även om vi står utanför riksdagen.

 

Styrelsen Arne 4 S Arne Gunnarsson

Jag har en brokig bakgrund som byggnadsingenjör, fastighetsmäklare och skyddsingenjör inom företagshälsan innan pensioneringen. Parallellt med detta har har jag sysslat med jord- och skogsbruk på gården där vi bor, renoverat bostadshus, byggt sommarstugor, renoverat veteranbilar, jagat, fiskat, spelat dragspel och sysslat med sådant som gör livet på landet roligt och värt att leva. Hustru, 3 barn och nio barnbarn kanske också skall nämnas…

 Jag har aldrig tidigare varit politiskt aktiv men har successivt blivit både arg och ledsen över den utveckling som varit på landsbygden och i småsamhällen – i Osby där jag växte upp och i Markaryd, där jag bott sedan mer än 30 år tillbaka. Under 40 år har jag tidigare varit passiv medlem i Centern och hoppats att min röst på Centern skulle leda till en förändring, men jag tappade hoppet efter valet 2010 och gick med i LPo. Från att tidigare varit passiv C-medlem jobbar jag nu aktivt med insändare och på sociala medier för att göra partiet känt. Se bl.a. min ”Bonnarapp” på YouTube! 

 LPo:s övergripande målsättning ”att ge människor en ökad möjlighet att bo, verka och få sin försörjning på landsbygden och i tillhörande småsamhällen” sammanfattar bäst vad jag vill med partiet. Min tro på landsbygden är orubblig!

Alla som vill nå mig är välkomna att ringa. 0708-798793

 

Margoth HansenMargoth Hansen

Jag är 64 år och har arbetat som lärare under största delen av mitt yrkesverksamma liv med ett kort avbrott på 3 år som arbetsförmedlare med ansvar för ungdomar. 2010 kom jag i kontakt med Landsbygdsdemokraterna och ställde då upp på riksdagslistan. Sedan 2012 har jag varit med i styrelsen för Landsbygdspartiet, först som ersättare och sedan som ordinarie.

Jag har under två mandatperioder, 2006-2014,varit politiskt aktiv i ett lokalt kommunalt parti. Sedan valet 2014 och min tredje aktiva mandatperioden under namnet Landsbygdspartiet oberoende i Sandviken. Mina intresseområden har varit skola, äldreomsorg och arbetsmarknad. Åren på arbetsförmedlingen gav mig många funderingar om ungdomsarbetslöshet och hur skolan satsar på att göra våra barn beredda för arbetslivet. Jag brinner för de lokala frågorna, men för att förändra något måste vi in i riksdagen där alla beslut som påverkar kommunerna tas. Även EU-frågorna påverkar i mycket stor del kommunpolitiken och jag har sedan Junilistan bildades sympatiserat med den politiken.

En viktig fråga för landsbygden är boende, hur kan den äldre generationen stanna kvar i lämpligt boende samtidigt som barnfamiljer kan köpa fastigheter och skapa sig en framtid. Service och transporter måste fungera för alla parter, samtidigt som arbetstillfällen hos småföretagare måste utvecklas. Vi är så olika vi som bor på landsbygden, bönder – jägare – och alla andra som tycker om att bo utanför tätorten. Och då måste vi ha en möjlighet att göra det med bibehållen service. Vi betalar inte skatt för att allt ska centraliseras, vi som bor på landsbygden. 

Som kommunpolitiker och ordförande i vår lokala förening brinner jag för alla frågor som gör att service och kultur finns kvar på landsbygden. Vi som bor på landsbygden måste gå tillsammans i byaråd eller utvecklingsgrupper för att göra våra röster hörda. De olika kommundelarna utanför tätorten behöver ha politiker som lyssnar på dem och kan föra allas talan i de politiska sammanhangen. Den talan kan Landsbygdspartiet föra, både kommunalt och nationellt.

 

160409 MonicaSMonica Björsell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160409 HansSHans Boström

68 år, pensionerad veterinär. Har varit verksam i Örebro län där vi bott fram till 2014, då vi flyttade till Jämtland, närmare bestämt till Åre kommun.
Jag har alltid brunnit för en levande landsbygd och har egentligen inte känt samhörighet med något politiskt parti på riksplanet, förrän Landsbygdspartiets föregångare Landsbygdsdemokraterna bildades. När sedan LPo bildades var det logiskt att ta del i arbetet inom detta parti.
Jag vill jobba för att närhet till service ska finnas även på landsbygden och att själva livsförutsättningarna och försörjningsmöjligheterna ska vara minst lika goda på landsbygden som i de större städerna.
Jag är sedan barnsben passionerad jägare och jakten och rovdjursfrågorna är särskilda hjärtefrågor. Jag har varit verksam som rovdjursansvarig i Örebro län inom Jägareförbundet, där jag arbetat mot avsaknaden av en fungerande rovdjurspolitik i landet. Jag är övertygad om att det inte går att kombinera en lösspringande vargstam med husdjurshållning och jakt som är en kulturyttring som har lika stort skyddsvärde som vilken annan kultur som helst. Ingen ska behöva ge upp sin husdjursskötsel eller behöva flytta p.g.a. varg!
I min yrkesverksamhet har jag sett hur Sveriges jordbruk och husdjursskötsel helt har övergetts av alla andra partier, vilket lett till att vi idag har en självförsörjningsgrad som inte är värd namnet. Självklart ska vi ha ett bra djurskydd, men det betyder inte att det är rimligt att vi sedan ska importera varor som framställts utan våra inhemska krav.
Min vision är att LPo växer som ringar på vattnet för att i nästa val finnas i samtliga län och i flertalet kommuner.

Hans Boström
Höla 341
83001 Hallen
070-3478555
hans.bostrom@landsbygdspartiet.org

 

 

 

160409 ErlandSErland Nilsson

66 år. Är entreprenör och aktiv politiker. Bor i Böle i Råneå älvdal Luleå Kommun. Hans intressen är familjen, jobb och hästar, travsport. Han vill med Landsbygdspartiet oberoende få en rättvisare fördelning av våra gemensamma resurser, mellan stad och landsbygd utan motsättningar bara förståelse för den situation som råder.

 

 

160409 GunillaSGunilla Fluur

Jag är född i Jämtland 1953 och är för närvarande bosatt i Sollefteå kommun. Har jobbat med allt mellan ”himmel och jord”. Brist på praktikplats för kvinnor, hindrade mina tankar på att bli grävmaskinist som 18-åring. Sökte mig då till skogen istället och utbildades till skogsarbetare. Efter flytt till Skåne hamnade jag så småningom som första kvinnliga arbetsledare hos Skånska lantmännen, så efter några år var inte steget långt över till teologistudier i Lund. Sedan 1987 har jag arbetat som präst. Det aktiva föreningslivet ledde mig in på den politiska banan år 2010 då jag var med och startade ett kommunalt parti, där jag nyligen avgick som ordförande och är numera gruppledare. Under samma period var jag sekreterare i styrelsen för Norrländska Samlingspartiet som numera uppgått i Lpo. Sitter idag på kommunal nivå med i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och två utskott. Detta gör jag på min fritid, då jag avser att göra så minimalt ekonomiskt avtryck som möjligt. Det heter ju fritidspolitiker! :-)

 

160409 ÅkeSÅke Karlsson

71 år, bor på Krokeks Gård i Kolmården. Han har en dikobesättning, föder upp mellankalv som slaktas och styckas i det egna gårdsslakteriet och säljes direkt till lokala kunder.
Har varit aktiv i Centern men lämnade partiet redan då de tog ställning för EU-medlemskapet. Har varit medlem i Miljöpartiet i huvudsak för deras dåvarande ställningstagande till EU.
Satt en mandatperiod i senare delen av 90-talet som gruppledare för(mp) i kommunalfullmäktige i Norrköping. Jobbade för Junilistan inför EMU-omröstningen.
Röstade i senaste valet på Landsbygdsdemokraterna. Har tills nyligen varit förbundsordförande i Småbrukarna i 15 år.
Ingår sedan 9 år i Eldrimners styrgrupp, vårt nationella resurscenter för mathantverk som arrangerar utbildningar i förädlingsledet, där en av hans uppgifter är att vara rådgivare till de som vill starta småskaliga slakterier.
En viktig fråga för honom att höja vår självförsörjningsgrad, vi måste öka antalet betesdjur i hela landet, särskilt i Norrlands inland och då behövs fler lokala småskaliga slakterier.
Jag anser att mer av de värden som landsbygden skapar skall komma landsbygden till del.

 

 

 

 

160409 CeciliaSCecilia Kähäri