Vi ses på Slottspigorna
6/11 kl 17:00!

Under hösten bjuder vi in till öppet möte på hotellet

13 november kl 18:30 kring bland annat vindkraft och gröna bubblor

Man kan konstatera att det är lätt att ta risker med andras pengar, fast det borde vara tvärtom
Funderar om inte vindkraft är ytterligare en ”grön bubbla”
 

 

Det blir även förändringar efter kommunstyrelsen

6 november och 11 december ses vi på Slottspigorna kl 17.00-18.00, dit alla är välkomna för att diskutera politik eller höra vad som sagts på kommunstyrelsen under dagen

Vi bjuder på fika

Välkomna

Hänt sedan sist

Med anledning av lokaliseringsutredningen, den respons som blivit samt återremissen som skedde kommer nu kommunledningen att: ”Förvaltningen planerar därför att genomföra ett öppet möte dit såväl allmänhet som personer som känner sig berörda av lokaliseringsutredningen, är välkomna. Mötet skall genomföras av kommunstyrelseförvaltningen snarast möjligt och annonseras om i Nerikes allehanda, på kommunens hemsida och i sociala media. De inspel och tankar som förmedlas skall noteras i minnesanteckningar för att finnas med i det fortsatta arbetet.”

Bakgrund
Lokaliseringsutredningen omfattar 12 större markområden i i kommunen.
Lokalseringsutredningen skickades på återremiss av oppositionen då man inte informerat markägare om att deras marker utpekats som eventuellt lämpliga verksamhetsområden. Eftersom 1/3 av fullmäktige ansåg att detta behövde ske innan beslut gick ärendet tillbaka. Återremiss kan bara ske en gång per ärende. I återremissen stod:
”Att kommunen tar en kontakt med markägarna för att höra deras inställning till förslaget, för att därefter kunna göra en bättre avvägning och prioritering”

Nu har man gett svar och ärendet kommer upp på kommande fullmäktige. I svaret står:

Lokaliseringsutredningen ger kommunen stöd i att genomföra mer djuplodade analyser av en enskild plats och kunna bedöma dess lämplighet för en specifik åtgärd. De bedömningarna ligger sedan till grund för huruvida kommunen skall gå vidare med planläggning och/eller ev förvärv av mark.

Skulle ett markområde som är utpekat i lokaliseringsutredningen, men inte i översiktsplanen, bedömas som möjligt att exploatera och en detaljplan behöver tas kommer, då detaljplanen genomföras med sk. utökat planförfarande. Det innebär att den skall beslutas av kommunfullmäktige. PBL (plan och bygglagen)  anger även allmänhetens och enskildas insyn och möjlighet till påverkan i samband med detaljplaneläggning.
För exploateringsprocessen finns en särskilt framarbetad rutin för hur kommunen går tillväga och hur kontakter med olika intressenter och berörda sker. (gäller all exploatering, se bilaga)

Nora kommun har inte som rutin att söka upp enskilda personer i det övergripande strategiska planarbetet.
Den demokratiska rösten i processen sker via de folkvalda församlingarna. Att myndigheten går ut till enskilda i tidigt läge kan både skapa onödig oro och förväntningar och utgöra en risk för att enskilda personer missas. Därför bedöms sådana åtgärder som oskäliga

Med anledning av den mediala debatten och oron som den väckt görs ändå bedömningen att det finns ett informationsbehov. För att möta upp detta behov föreslås att en kommunikationsinsats kopplad till Nora kommuns tillväxtarbete i allmänhet och lokaliseringsutredningen i synnerhet och sedan kommer den inledande texten som vi citerat.

Med andra ord så lönar det sig att följa det politiska arbetet och göra sin röst hörd!

Här finns hela lokaliseringsutredningen

Resultat på frågeenkäten!

Här kommer sammanställningen av de frågor vi ställt under Noramarken, men även marknadsfört på Facebook efteråt.
Det innebär att det inte bara varit LPo:are svarat eller sympatisörer med oss.
Vi konstaterar att vi ligger ganska rätt i vår politik utifrån de 58 svar vi fått.
Spännande och roligt, se svaren i karusellen nedan. Vi återkommer med ytterligare enkätfrågor.

Tack alla ni som svarat!

 Uppmärksammat i Nora

Denna månad vill vi uppmärksamma Bonnatösens Mackor som i augusti öppnade i Bryggeriområdet.

Där finns det god frukost, fantastisk lunch och underbar fika som varmt rekommenderas! Har du inte testat än så gör det!

Älgjakt pågår.

Tack vare jägarna har vi haft fin älgstam där ett fåtal jägare kunnat stoltsera med både 12 eller 14 taggare på väggen. I decennier har detta varit en stor tilldragelse för Sveriges jägare. Idag hörs protester från jägarna om antalet älgar som ska skjutas. Fundersamheten, irritationen oron och maktlösheten ökar för varje år i många jaktlag.

Många tror att det är jägarna som ser till att älgen snart är rödlistad. Fel. De stora skogsbolagen bär skulden. I viltförvaltningsområdena som bedömer avskjutning har skogsbolagen utslagsröst, även om länsstyrelsen avgör och godkänner, men sällan går emot.

Mängden älg som skjuts baseras på matematiska formler, spillinventeringar, kompletterade med observationer vid jakt. En märklig företeelse, som spelat ut sin roll på grund av varg och liten älgstam. En älg som ses inom ett område och därefter ytterligare observeras på närliggande plats räknas som två älgar, trots att det är samma älg. På observation av exempelvis varg är det precis tvärtom.

De statligt ägda skogsbolagen beskyller älgen för stora betesskador.

I dag planteras 25 procent färre plantor Det sker för att slippa första gallringen. , Forskare ser inte heller direkt samband mellan älgstammens storlek och betesskador.

Dessutom tar skogsbolagens strategi med monokultur bort bärriset som är älgens huvudsakliga föda.  

Konsekvenserna blir förändrade mönster hur älgen rör sig. Inom vissa älgskötselområden är det extremt lite älg och på andra ser man mer eller mycket. Där man tror att det finns mycket djur är verkligheten det motsatta på en mer sammantagen nivå. Jägarna ser minskning av älg och påtalat felen i inventeringen och den orimliga avskjutningen. 

Som svar kommer hot om att proffsjägare tas in eller förlust av arrende. Bolagen har gått så långt att man idag skriver enskilda kontrakt med jägarna där de skriver under på att skjuta antal angivna älgar, utan protester. Även fällavgifter tas idag ut i förskott av vissa markägare

Kampanjer om älg som skadedjur drivs stenhårt tills de blir en sanning. medan kampanjer för älgen slås ner.

En del bolag använder snudd på maffiametoder mot jägare och älg.  Röstar inte deras representanter med dem, riskerar de röstas ut. Jägarna befinner sig i en rävsax.

Länsstyrelsen har i vissa områden reagerat genom att avregistrera skogsbolagens områden och därmed göra det till ett möjligt ”licensområde” vilket fråntar de stora skogsbolagen rätten att avgöra avskjutning.

Skogsbolagen hävdar sin äganderätt, men är det verkligen så att skogsbolag ska kunna driva denna fråga om avskjutning så långt att hela vår älgstam hotas?

Det är dags att rädda älgen!

Rosen!

Ytterligare ett försök att få stopp på byggandet av särskilda boendet Rosen har skett av boende runt omkring. Även LPo anser att vi ej bör bygga denna koloss.

Sakägarna som överklagat hävdar att flera av uppgifterna i domen var direkt felaktiga varför man nu försöker få prövningstillstånd i mark och miljööverdomstolen.

Grunden i överklagandet är att detaljplanen medför betydande olägenhet för Rosen 5, Rosen 3 och Rosen 2. Detaljplanen strider därför mot 2 kap 9 § plan- och bygglag en (PBL). Bebyggelsestrukturen i aktuell detaljplan tar inte heller skälig hänsyn till befintlig bebyggelse på Rosen 2, Rosen 3 och Rosen 5.

Detaljplanen strider därför också mot 4 kap 36 § PBL. Aktuell detaljplan motverkar att en god helhetsverkan uppnås i området sett till stadsmiljön. Detaljplanen strider därför även mot 2 kap 6 §.

Ur överklagan:

Allvarliga sakfel finns i domstolens redovisning av planbestämmelsers innebörd och konsekvenser för våra fastigheter, vilket inte går att bortse från har inverkat på domslutet. Det går inte att bedöma om domstolen dömt rätt utan att ta upp målet. Sakfel finns i domstolens redovisning av faktiska förhållanden, vilka kan ha påverkat utgången, och det går inte att bedöma utan att målet prövas igen. Det går inte närmare att utläsa hur domstolen resonerat beträffande villafastigheterna i östra delen av planområdet i nu överklagad dom. Därför går det inte dra slutsatsen att domen är riktigt såvitt avser påverkan på bostadsmiljön på var och en av Rosen 3 och Rosen 2 av placeringen och utformningen eller användningen av byggnadsverket på Rosen 11. Det går således inte att bedöma domens riktighet såvitt avser planens förenlig-het med 2 kap 9 §, 2 kap 6 § och 4 kap 36 § PBL, utan att prövningstillstånd beviljas. 2021 och 2024 års domar har föregåtts av väsentligt olika skäl och argument för varför detaljplanen 2021 skulle upphävas (som upphävts) och varför 2024 års antagna detaljplan måste upphävas. Domstolen behöver bilda sig uppfattning på plats för att sätta den nya byggnadskroppens volymen och sammanhängande utformning i sitt sammanhang till befintlig bebyggelse och stadsmiljön för att på ett rättssäkert sätt bedöma om detaljplanen strider mot rättsreglerna i PBL som vi åberopar, och därför ska prövningstillstånd meddelas. Prövningstillstånd ska även beviljas för att pröva målet och bedöma om domstolen dömt rätt eller fel. Vägledning behövs för rättstillämpningen.”

Motion – Socialnämnden

Landsbygdspartiet oberoende kommer vid nästa tillfälle på socialnämnden lägga följande förslag som ska ha omedelbar verkan. Detta för att förhindra att vi anställer människor som är belastade med kriminalitet.

-Att innan anställning beslutas ska person som eventuellt kommer på fråga inhämta belastningsregister och misstankeregister från polis och överlämna i obrutet kuvert till ansvarig på Nora kommun.

-Att ovan gäller samtliga områden socialnämnden ansvarar för och anställer i.

Utöver det bör det kontrolleras att de checklistor som finns rörande referenstagning innehåller krav på kontakt med senaste arbetsgivaren, men det är ju inget politiskt beslut så det får bara bli ett medskick.

Interpellation: VA-taxan i Nora

I samband med att VA taxan togs inför 2024 innebar ökningen under 2024 en 29% höjning. Planerad höjning som föreslogs för 2025 var 30%

Det framkommer nu att ökningen för kommande VA taxa föreslås bli 13 % jämfört med 30% som redovisats tidigare. Det innebär att VA taxan på 3 år ökar med 53%. (till skillnad från 71% som var ursprungliga förslagen från tekniska).

Hur kommer det sig att denna sänkning är möjlig?

LÄS MER HÄR

Motion – pedagogiska luncher för all skolpersonal

Skolmåltiden är en del av elevernas utbildning och har bl.a. betydelse för trivsel, lärande och hälsa. Maten skall vara näringsriktig och det är viktigt att det på skolan finns en bra måltids­miljö, då måltiderna är en del av skolans fysiska och psykosocial miljö, trivsel, ljudnivå, bemö­tande och trygg stämning. Ansvaret för att måltiderna skall bli bra vilar på hela skolan.

LÄS MER HÄR

Vad har LPo levererat i halvtid?

Frågor som LPo ställt till ansvariga under 2023 – 2024 i fullmäktige = Interpellationer

• Hur ser man på att kopiering sker av lärare på skolor, på grund av att det saknas läroböcker?

• Vem eller vilka i kommunen ansvarar för inhämtandet av nedanstående information och utredningar i sammanhang som rör interna verksamheter? Finns egen kompetens och resurserna i kommunen att utföra detta arbete, om inte, vad saknas för kompetens och hur hanteras de problemen idag?

• Har man åtgärdat de fel och brister som påtalats av personalen rörande larm och Roommate på Hagbyängar?

• Varför har inte träffar med byalagen återupptagits? (har nu återupptagits)

• Det nya särskilda boendet Rosen: Vad kommer det att kosta för de som ska bo där och finns det risk för skattehöjning alternativt sämre öppenvård för de äldre.

• Har utvärdering skett av digitala verktyg (Ipads) som införts, för att hantera e-post och handlingar till politiska möten utvärderats utifrån olika frågeställningar. (Då de fungerat extremt dåligt).

• Hur ser socialtjänsten på och vad finns det för kunskaper om narkotikasituationen i Nora rörande vuxna och barn? Hur arbetar socialtjänsten, förhoppningsvis i samverkan med skolan och polisen, förebyggande och med de som prövat eller missbrukar narkotika?

Förslag på åtgärder vi lämnat under 2023 – 2024 = Motioner

• Enklare svenska i samtliga handlingar som kommunen skriver, så kallat klarspråk.

• Marknadsför och ta kontakt med markägare omgående rörande den LIS plan som vi lagt ner mycket pengar på.

• Skapa en Bygdepeng som byalagen ansvarar för och som kan öka attraktionskraften ute i byarna.

• Utreda möjligheten för en kriminalvårdsanstalt i Nora.

• Inför en läsgaranti i skolan med särskilt uppdrag att elever ska förstå hur läsning går till under årskurs ett, det vill säga förståelse att knäcka läskoden.

• Utredning av enhetlig fastighetsförvaltningen i kommunen (lämnades tidigare men bifölls 2024).

• Stenkol i tågen, samt bistå så uthyrning av dressiner kan ske – avslogs under våren

• Driv att kommunen ska bli en vargfri kommun, markering med anledning av galen förvaltning, avslogs under åren.

Vi har även gått emot vissa beslut majoriteten tagit under 2023 – 2024
som vi tycker är felbeslut, Reservationer

• Aktuell höjning av VA taxan, som slår orimligt på de som knappt använder vatten. Vi vill ha till stånd en ny modell och har hänvisat till andra fungerande modeller. Majoriteten har avslagit.

• Avgiftsfritt bibliotek, böcker som ej återlämnas ska det vara böter på tycker vi.

• Detaljplan Rosen, vi anser att vi bör bygga ett trygghetsboende i första hand.

• Att badhuset ej längre kan hyras av naturisternas förening vintertid , såvida de ej har badkläder på sig.

• Att kommunen inte tar på sig ansvaret att fortsätta driva rehab bassängen på Hagbyängar.

Vi kan även meddela att alla de nästan 60 svar som inkom förra Noramarken om hur ni ville utveckla ön, valde tjänstemännen att inte se som enskilda svar utan som svar från LPo, då vi delat ut och samlat in svaren. Vi har givetvis protesterat mot den hanteringen, men hoppas att man tar hänsyn till svaren som kom in från Er.

Öppenhet och demokrati

Vi anser att politiker och tjänstemän måste börja lyssna på medborgarna och komma närmare människor.

Många invånare har idéer om sin närmiljö och om hur man kan göra saker bättre. LPo vill därför ha en levande dialog där medborgarna får uttrycka sina åsikter om olika projekt och förändringar. 

Den dagen makten slutar lyssna på sina invånare, då är det dags att byta ut dem!