Storregioner Pressmeddelande

Pressmeddelande 2016-11-02

Storregioner kommer att bli till stor nackdel för befolkningen utanför centrala Uppsala

Riksdagen har gett klartecken till att landstinget i Uppsala län själva ska ta hand om regionbildningen.

Att finansiera det arbetet kommer att kosta stora pengar för landstinget och riskerar att antingen gå ut över verksamheten, eller leda till skattehöjning.

Den allmänna kännedomen är att Akademiska redan i dag har så stora brister på samordning inom organisationen, samt med en ekonomisk avvikelse i budget på 280 miljoner kronor i dagsläget, vilket inte talar för ett bildande av en storregion.

Vårdarbetet är dock stabilt och mycket bra och att det bedrivs forskning där Akademiska ligger i framkant för vad som är möjligt, samtidigt som nu ett minus på 150 miljoner kronor ska hanteras inom verksamheterna. I dagsläget är inte verksamheterna, arbetssättet eller dokumentationen moget för denna förändring. Att ta hand om personalen så att de vill stanna kvar och orka arbeta är en större lösning än att lägga pengar på ett regionsbildande.

Hanteringen kring IT och ekonomi och mycket annat, är väldigt spretigt och det är inte sällan beroende på att organisationen i dag är redan så stor och oklar att ingen vet vad som gäller gällande ledning, ansvar skyldigheter, mandat och så vidare, än mindre om det ska växa till en storregion där det kommer att tvingas jämkas med ännu fler.

Allt detta leder till att mer skattemedel måste in i kassan, vem ska stå för kostnaderna för denna lekstuga?

För Landsbygdspartiet oberoende Uppsala och Uppsala län

Claes Littorin 0708569692

Pernilla Rosander 0704936512