Kommunens vattenområde

Interpellation – VA-taxan

Norapartiet

Interpellation till kommunalråden Mikael Wahlberg och Dan Pierre

I samband med att VA taxan togs inför 2024 innebar ökningen under 2024 en 29% höjning. Planerad höjning  som föreslogs för 2025 var 30%

I samband med beslut som återemitterades gjordes en utredning av JURVEVA som är en konsult tekniska använt ett antal gånger för att bygga upp sin VA taxa. Den utredningen såg inga andra möjliga, lagliga lösningar Minskningen till 13% framkommer på tekniska nämnden 23 augusti.

I budget anvisas att ombudgeteringar mellan investeringsbudgeten och driftbudgeten beslutas av kommunfullmäktige. Inför 2024 beslutades att 2 miljoner från kommunens skattemedel (RUR). skulle avsättas för det negativa resultat Va fonden haft 

Det framkommer nu att ökningen för kommande VA taxa föreslås bli 13 % jämfört med 30% som redovisats tidigare. Det innebär att VA taxan på 3 år ökar med 53%. (till skillnad från 71% som var ursprungliga förslagen från tekniska).

Hur kommer det sig att denna sänkning är möjlig, då ni i debatter tidigare hävdat att endast ett par procentenheter kommer vara möjliga oavsett längre avskrivningstider etc och hur kommer utvecklingen på taxan att se ut framåt utifrån den höjning som föreslås.

Hur ser ni på att skicka in allmänna skattemedel för att minska taxehöjning för våra 2500 abonnenter, vilket blir konsekvensen om VA fonden inte byggs upp?

Har ni någon uppfattning om var er gräns går för höjningar av VA taxa?, (var det eventuellt är rimligt att säga ”stopp, nu har vi inte råd med denna utbytestakt”)

Har ni någon uppfattning om hur en hög taxa kan påverka möjlig inflytt till Nora? 

Tacksam för redovisning

Pia-Maria Johansson och Jan Rylander

Landsbygdspartiet oberoende och Norapartiet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *