Motion – ökat bidrag till vägsamfälligheter

Nora har många enskilda vägar. För flera erhåller samfälligheten ett statligt bidrag och ett kommunalt bidrag Lpo lade en motion 2014 där vi erhöll svar 2019 . Sammanfattning  av motionen var att vi föreslog en utredning kring återbetalning av vägsamfällighetsavgift för permanent boende på landet, vilka då uppfyllde kraven för kommunalt bidrag. Syftet är att göra boende på landet mer attraktivt. 

Yttrande inhämtades från SKL:s chefsjurist Germund Persson vilken bland annat anförde att:
“En förutsättning för detta är regelmässigt att det handlar om vägar som har allmänt intresse och som hålls öppna för allmän trafik. En återbetalning av vägsamfällighetsavgift till permanent boende i vissa fall var tveksam till då det blev fråga om direktbetalning. Möjligen kunde motionen även tolkas som att den avsåg bidrag motsvarande vägsamfällighetsavgiften och då kunde vissa öppningar ses.”

Landsbygdspartiet oberoende ser att det finns en orimlighet i att vissa fastighetsägare bara behöver betala kommunalskatt där även anläggandet av vägen skett med delar av skattemedel (Stensnäs 3) och kostnad för tomten ej kommer vara kostnadstäckande. Medan andra får betala både kommunalskatt och bekosta sina egna vägar. För oss är det angeläget att vägar vi har i kommunen hålls i ett bra skick och är framkomliga. Det ökar även attraktiviteten och ur hållbarhets synpunkt finns ett stort värde

Tvister om vägar är inte ovanligt, (enligt Uno Jakobsson, advokat och ordförande på Riksförbundet Enskilda Vägar) vilket även skett i vår kommun. Det kan ofta vara strider inom en vägförening kring väghållaransvar, skadeståndsfrågor när vägar körts sönder eller att någon använder en väg på annans mark utan att betala för skötsel och underhåll, säger han.

Som vi alla vet är det fullt möjligt för markägare att sätta upp bommar då det krävs markägarens tillstånd att färdas med motorfordon på privatägd mark såvida den ej erhåller statligt och/eller kommunalt bidrag.

Har man bidrag för enskild väghållning så förbinder du dig att hålla vägen öppen även för främmande trafik. Exakt ersättning får man räkna ut i det enskilda fallet, men principen är att den som släpper till mark för väg ska hållas objektivt skadelös.

Nora kommun hade 2019 inte kännedom om vilka vägavgifter föreningar och samfälligheter uttaxerar från sina medlemmar och detta varierade säkerligen mellan olika år beroende på underhållsbehov, snömängd osv. 

Det kommunala vägbidraget för vägar med statsbidrag uppgick 2019 till c:a 320 000 kr per år för ett sextiotal vägsträckor och då 10 % av en beräknad genomsnittlig kostnad för vägunderhåll. 

Det statliga bidraget för dessa vägar uppgick till 60 % av en beräknad genomsnittlig kostnad då  2,1 Mkr per år. Om man 2019 skulle lekt med tanken att kommunen skulle höja bidraget till 40 % av den beräknade kostnaden skulle kommunens årliga kostnad öka med 1,1 Mkr per år (2019).

Det finns även vägar som ej erhåller statligt bidrag Om vägen uppfyller vissa krav men inte uppfyller de statliga kraven, kan kommunen betala ut bidrag för drift och underhåll. Varje år bör då nivån justeras med ett index. Indexet räknar transportstyrelsen ut. Nora kommun betalar ut detta bidrag.

Uppsala kommun har också ett sådant bidrag med följande villkor:

Vägen

  • måste vara minst 200 meter lång
  • måste vara till för permanent boende
  • måste vara öppen för allmän trafik
  • får inte ha driftbidrag från Trafikverket.

Nora kommun betalar 10% till de som har statligt bidrag och ett bidrag med index för de som ej har statligt bidrag 

Landsbygdspartiet oberoende föreslår att ett uppdrag ges till ledningen i kommunen att se över bidragen till vägsamfälligheter i syfte att  procentsatsen ökas till förslagsvis 20% och med följande krav

  • Erhåller statligt bidrag för sträckan 

alternativt

  • måste vara minst 200 meter lång
  • måste vara till för permanent boende 
  • Fler än tre fastigheter måste ha sin huvudsakliga utfart till vägen  
  • måste vara öppen för allmän trafik

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *