Motion – pedagogiska luncher för all skolpersonal

Skolmåltiden är en del av elevernas utbildning och har bl.a. betydelse för trivsel, lärande och hälsa. Maten skall vara näringsriktig och det är viktigt att det på skolan finns en bra måltids­miljö, då måltiderna är en del av skolans fysiska och psykosocial miljö, trivsel, ljudnivå, bemö­tande och trygg stämning. Ansvaret för att måltiderna skall bli bra vilar på hela skolan.
En måltid har flera dimensioner och uppfyller ett stort psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan bekräfta den relation och gemenskap människor har till varandra.
Måltiden är en regelbunden aktivitet i skolan där eleven ska fylla på ny energi men även grund­lägga goda matvanor och det är viktigt att skolan erbjuder barnen en trygg måltidsmiljö. Vi äter inte bara för att bli mätta utan också för att knyta vänskapsband. Att bryta sitt bröd med någon har i alla tider varit uttryck för tillit och gemenskap. Enligt statistik från OECD har svenska elever den sämsta disciplinen och allt fler upplever ordningsproblem på skolan. Har eleven en bra skollunch får eleven en bättre relation till vuxna på skolan, det finns många olika vinster.

Inom skolan finns begreppet pedagogisk lunch vilket innebär att personal äter tillsammans med eleverna. Utifrån detta föreslås att erbjuda all personal som äter tillsammans med elever kost­nadsfri lunch. Personal som har pedagogisk lunch föreslås få avsatt tid i schemat för det i sam­band med elevernas lunchrast och har sin egna lagstadgade rast i anslutning till lunchen.
Detta förslag innebär en ökad kostnad vid respektive skola men bedöms inte som allt för omfat­tande och torde ge vinst i form av bättre relationer elever vuxna och bättre klimat på skolan.

Vad det skulle det kunna kosta att erbjuda all personal pedagogisk lunch?
Utvidga pedagogiska luncherna så fler vuxna berörs i syfte att uppnå en bra miljö och bättre relationer i skolan.

Nora den 22 augusti 2024

Bengt Magnusson

Landsbygdspartiet Oberoende

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *