Tack vare jägarna har vi haft fin älgstam där ett fåtal jägare kunnat stoltsera med både 12 eller 14 taggare på väggen. I decennier har detta varit en stor tilldragelse för Sveriges jägare. Idag hörs protester från jägarna om antalet älgar som ska skjutas. Fundersamheten, irritationen oron och maktlösheten ökar för varje år i många jaktlag.
Många tror att det är jägarna som ser till att älgen snart är rödlistad. Fel. De stora skogsbolagen bär skulden. I viltförvaltningsområdena som bedömer avskjutning har skogsbolagen utslagsröst, även om länsstyrelsen avgör och godkänner, men sällan går emot.
Mängden älg som skjuts baseras på matematiska formler, spillinventeringar, kompletterade med observationer vid jakt. En märklig företeelse, som spelat ut sin roll på grund av varg och liten älgstam. En älg som ses inom ett område och därefter ytterligare observeras på närliggande plats räknas som två älgar, trots att det är samma älg. På observation av exempelvis varg är det precis tvärtom.
De statligt ägda skogsbolagen beskyller älgen för stora betesskador.
I dag planteras 25 procent färre plantor Det sker för att slippa första gallringen. , Forskare ser inte heller direkt samband mellan älgstammens storlek och betesskador.
Dessutom tar skogsbolagens strategi med monokultur bort bärriset som är älgens huvudsakliga föda.
Konsekvenserna blir förändrade mönster hur älgen rör sig. Inom vissa älgskötselområden är det extremt lite älg och på andra ser man mer eller mycket. Där man tror att det finns mycket djur är verkligheten det motsatta på en mer sammantagen nivå. Jägarna ser minskning av älg och påtalat felen i inventeringen och den orimliga avskjutningen.
Som svar kommer hot om att proffsjägare tas in eller förlust av arrende. Bolagen har gått så långt att man idag skriver enskilda kontrakt med jägarna där de skriver under på att skjuta antal angivna älgar, utan protester. Även fällavgifter tas idag ut i förskott av vissa markägare
Kampanjer om älg som skadedjur drivs stenhårt tills de blir en sanning. medan kampanjer för älgen slås ner.
En del bolag använder snudd på maffiametoder mot jägare och älg. Röstar inte deras representanter med dem, riskerar de röstas ut. Jägarna befinner sig i en rävsax.
Länsstyrelsen har i vissa områden reagerat genom att avregistrera skogsbolagens områden och därmed göra det till ett möjligt ”licensområde” vilket fråntar de stora skogsbolagen rätten att avgöra avskjutning.
Skogsbolagen hävdar sin äganderätt, men är det verkligen så att skogsbolag ska kunna driva denna fråga om avskjutning så långt att hela vår älgstam hotas?