Med anledning av lokaliseringsutredningen, den respons som blivit samt återremissen som skedde kommer nu kommunledningen att: ”Förvaltningen planerar därför att genomföra ett öppet möte dit såväl allmänhet som personer som känner sig berörda av lokaliseringsutredningen, är välkomna. Mötet skall genomföras av kommunstyrelseförvaltningen snarast möjligt och annonseras om i Nerikes allehanda, på kommunens hemsida och i sociala media. De inspel och tankar som förmedlas skall noteras i minnesanteckningar för att finnas med i det fortsatta arbetet.”
Bakgrund
Lokaliseringsutredningen omfattar 12 större markområden i i kommunen.
Lokalseringsutredningen skickades på återremiss av oppositionen då man inte informerat markägare om att deras marker utpekats som eventuellt lämpliga verksamhetsområden. Eftersom 1/3 av fullmäktige ansåg att detta behövde ske innan beslut gick ärendet tillbaka. Återremiss kan bara ske en gång per ärende. I återremissen stod:
”Att kommunen tar en kontakt med markägarna för att höra deras inställning till förslaget, för att därefter kunna göra en bättre avvägning och prioritering”
Nu har man gett svar och ärendet kommer upp på kommande fullmäktige. I svaret står:
Lokaliseringsutredningen ger kommunen stöd i att genomföra mer djuplodade analyser av en enskild plats och kunna bedöma dess lämplighet för en specifik åtgärd. De bedömningarna ligger sedan till grund för huruvida kommunen skall gå vidare med planläggning och/eller ev förvärv av mark.
Skulle ett markområde som är utpekat i lokaliseringsutredningen, men inte i översiktsplanen, bedömas som möjligt att exploatera och en detaljplan behöver tas kommer, då detaljplanen genomföras med sk. utökat planförfarande. Det innebär att den skall beslutas av kommunfullmäktige. PBL (plan och bygglagen) anger även allmänhetens och enskildas insyn och möjlighet till påverkan i samband med detaljplaneläggning.
För exploateringsprocessen finns en särskilt framarbetad rutin för hur kommunen går tillväga och hur kontakter med olika intressenter och berörda sker. (gäller all exploatering, se bilaga)
Nora kommun har inte som rutin att söka upp enskilda personer i det övergripande strategiska planarbetet.
Den demokratiska rösten i processen sker via de folkvalda församlingarna. Att myndigheten går ut till enskilda i tidigt läge kan både skapa onödig oro och förväntningar och utgöra en risk för att enskilda personer missas. Därför bedöms sådana åtgärder som oskäliga
Med anledning av den mediala debatten och oron som den väckt görs ändå bedömningen att det finns ett informationsbehov. För att möta upp detta behov föreslås att en kommunikationsinsats kopplad till Nora kommuns tillväxtarbete i allmänhet och lokaliseringsutredningen i synnerhet och sedan kommer den inledande texten som vi citerat.
Med andra ord så lönar det sig att följa det politiska arbetet och göra sin röst hörd!